"Nar Güzeli" mühendis: Suruç narı şeker hastalarına şifa oluyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından tescil edilen 21 ürün arasında yer alan ve tek tescilli nar çeşidi olan Suruç narının hasadı başladı. Yıllık yaklaşık 300 bin ton üretilen bu nar, 2015 yılında Suruç Ovası’nın suya kavuşmasıyla üretiminde %50 artış gösterdi.

"Nar Güzeli" mühendis: Suruç narı şeker hastalarına şifa oluyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi kökeni Babil Asma Bahçeleri’ne dayanan Suruç narı, Avrupa Birliği tescili sayesinde hem kalitesini koruyor hem de uluslararası pazarlarda giderek daha fazla tanınıyor. Kilosu 25 TL’den satılan bu narlar, Avrupa’ya ihraç edilmekte ve Türkiye’nin dört bir yanından yoğun talep görmektedir.

Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç narının tescil edilmesinden sonra Avrupa’ya nar ve nar suyu ihraç etmeye başladıklarını belirtti. Suruç narının ince kabuğu, iri taneleri, yüksek asidik oranı ve mayhoş tadıyla diğer nar çeşitlerinden ayrıldığını vurgulayan Tekçe, özellikle yüksek asidik oranının şeker hastalarına iyi geldiğini ve vücuttaki mikropları öldürdüğünü ifade etti.

Nar üreticisi Müslüm Kaplan ise Suruç narının tarihsel önemine dikkat çekerek, “Narımız tarihtir. 200-300 yıldır bu narlar Suruç’ta yetişiyor. Bunlara deve dişi narlar da diyoruz,” dedi. Kaplan, Suruç narının binlerce yıldır Suruç Ovası’nda yetiştiğini ve başka bir yerde yetişmediğini belirtti.

"Nar Güzeli" mühendis: Suruç narı şeker hastalarına şifa oluyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.